Hampaiden narskuttelu eli Bruksaus

Oletko bruksaaja? Siis mikä?

Bruksaaminen eli hampaiden narskuttelu on ihmisen sisäänrakennettu stressinpurkumekanismi, jota esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Ruuhkavuosiaan elävät naiset kärsivät tästä enemmän. ”Hyvin” nukutun yön jälkeen ilmenevä aamupäänsärky kielii usein yöllisestä harrastuksesta.

Päiväbruksismi ilmenee yleensä jännittävissä ja kireissä tilanteissa tai kun ihminen keskittyy tiukasti työhönsä. Huomattavasti yleisempää on kuitenkin öinen hampaiden narskuttelu. Hampaiden narskutus häiritsee monesti enemmän ympäristöä kuin itse narskuttajaa, joka ei ehkä ole tietoinenkaan vaivastaan. Narskuttelu voi olla myös lähes täysin äänetöntä ja se paljastuu vasta vaivojen ilmaannuttua.

Narskutteluun on etsitty selitystä myös unilaboratorioissa. Bruksismia on todettu esiintyvän kaikissa unen vaiheissa. Narskuttelijan uni on kuitenkin tavallista kevyempää ja ääni tai kosketus saattavat laukaista narskuttelun. Narskuttaja myös liikehtii runsaasti unissaan.

Oireina päänsärkyä, niskajumia, tulehduksia:

Hampaitaan bruksaava kärsii usein jännittäjän päänsärystä. Sitä esiintyy usein aamuisin ja se tuntuu toisella puolella päätä voimakkaampana. Myös niska ja ylävartalo saattavat tuntua kivuliailta. Hampaissa narskuttelu näkyy selvinä kulumajälkinä. Hampaiden vihlonta ja hammassärky, monenmoiset korvien alueen ongelmat (kohina ja suhina, lupsutus, vaikun tunne, tulppa, tulehduksen omainen tunne) , poskiontelotulehduksenomainen kipu, palan tunne kurkussa, hiirien juoksu kasvoilla tai kasvojen alueen puutuminen ja tähän vielä päälle lukemattomat kummalliset ja oudot kasvojen alueen oireet saattavat olla merkki yönarskuttelusta.

Hampaiden narskuttelun hoito:

Vaivaan tarjotaan usein masennuslääkkeitä, valitettavasti. Purentakisko on ehdottomasti suositeltavaa hankkia, sillä se suojaa hampaita ja lihaksia. Purentakiskoon yhdistettynä purentalihasten manuaalinen käsittely tuottaa todella hyviä hoitotuloksia. Hoito voi ylittää kipukynnyksen, mutta on kestoltaan lyhytaikainen ja tuloksia tuottava. Hoidettava huomaa välittömästi hoidon tulokset. Usein muutama hoitokerta riittää ja tuloksia saa jo ensimmäisellä käyntikerralla.

Tervetuloa päänsäryttömään elämään!

Lue lisää: VOICE MASSAGE eli PURENTALIHASHOITO

VARAA AIKA KAUNEUSHOITOLASTA JO TÄNÄÄN!